Osvrt na Futur Z 2020

Uspješno je održano još jedno izdanje Futur Z kongresa – Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015-2030. Brojimo već 7. godinu održavanja, a ovog puta smo se prvi put okupili u online izdanju 27. i 28. studenog 2020 godine.
Ova godina u zdravstvu bila je više no turbulentna, a upravo takve bile su i panel rasprave na Futur Z kongresu. Kao i svake godine do sada, cilj kongresa bio je omogućiti interakciju svih neposrednih dionika zdravstvenog sustava – liječnika, medicinskih stručnjaka, zdravstvenih djelatnika, medicinskih sestara i predstavnika privatnog i javnog sektora zdravstvenog sustava. Naravno s ciljem kako bi omogućili njihov direktni kontakt s predstavnicima zdravstvene administracije, državnih institucija, sektora zdravstvenog osiguranja, farmaceutskom industrijom, predstavnicima strukovnih komora, stručnih udruga vezanih uz zdravstvenu djelatnost, IT sektorom, udrugama pacijenata, ali i medijima.
Borba zdravstvenog sustava s koronavirusom je svakodnevna, ali nismo mu dozvolili da nas zaustavi, sedmu godinu za redom imali smo priliku u dva dana podvući crtu za sve do sada napravljeno, ali i iskomunicirati prijedloge i planove za daljnju borbu koja je pred nama.
Ovo po svemu posebno izdanje Futur Z kongresa najvećim je dijelom bilo posvećeno borbi s virusom i kako se ona odražava na epidemiološku situaciju. Fokus smo stavili na rad primarne zdravstvene zaštite, bolnica i na financiranje zdravstvenog sustava.
Također, postavili smo pitanje kakve posljedice pandemija ostavlja na psihu zdravstvenih radnika. Pogledali smo i usporedili kako se s pandemijom nose u zemljama EU, ali nismo zanemarili i ostale vrlo bitne teme za zdravstveno stanje u Republici Hrvatskoj – od praćenja i liječenja najzastupljenijih kroničnih bolesti kod nas kao što su kardiovaskularne, šećerne i onkološke bolesti, kao i tema daljnje informatizacije zdravstva kod nas te situacije s kojima se susreću svakodnevno medicinske sestre za vrijeme trajanja pandemije. Uzevši u obzir da se na Futur Z kongresu uvijek gleda prema budućnosti imali smo i zanimljive teme vezane uz telemedicinu.
Kongres smo otvorili uz intervju s ministrom zdravstva prof. dr. sc. Vilijem Berošem koji je svoj intervju odradio iz izolacije. Ministar je tom prilikom najavio da će svo zdravstveno osobolje koje radi s Covid pacijentima biti dodatno nagrađeno.
Naravno, nadalje smo popratili sve aktualnosti vezane uz pandemiju kroz razgovor s vodećima iz zdravstvenog sustava, a posebice je bilo zanimljivo čuti kako je prvi epidemiolog u državi doc. dr. sc. Krunoslav Capak prvi puta u intervjuu s našom moderatoricom Leonom Šiljeg, spomenuo uvođenje kazni za nepoštivanje epidemioloških mjera koje su donešene od strane Civilnog stožera Republike Hrvatske.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je spomenuta mogućnost uvođenja kazni za nepoštivanje epidemioloških mjera, no čeka se Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.
Osobito smo ponosni što svake godine imamo mogućnost biti platforma za predstavljanje novih projekata te pružiti priliku za isticanje bitnih i značajnih novosti u zdravstvu. Ove godine imali smo priliku predstaviti platformu budućnosti HeMED.
Radi se o novom projektu Hrvatske liječničke komore (HLK) i Inovativne farmaceutske inicijative (IFI). “HeMED” je multimodalna platforma i suvremeno tehnološko rješenje na hrvatskom jeziku za trajnu digitalnu edukaciju liječnika, studenata i građana putem internetskih stranica i mobilne aplikacije. HeMED nije samo mjesto za edukaciju već je i platforma za komunikaciju.
Hrvatska elektronička medicinska edukacija (HeMED) jedinstveni je projekt u Europi, a kreće u upotrebu početkom 2021. godine. Sudionici panela predstavili su da se radi o besplatnom internetskom portalu i aplikaciji na mobitelu. Cilj cijelog projekta je bio pružiti bolju, bržu i kvalitetniju digitalnu edukaciju liječnika i građana, kako bi se mogli informirati o simptomima, bolestima i lijekovima kroz ažurirana izdanja gotovo 10 tisuća prevedenih stranica, medicinskih enciklopedija i raznih knjiga.
– Nismo ni trunke dvojili želimo li biti nositelji ovog projekta. Prije tri godine ideja nam je predstavljena i smatrali smo da imamo snage iznijeti ovaj projekt. Zajedno s 300 liječnika članova Hrvatske liječničke komore uspjeli smo prevesti i stvoriti ovaj projekt, rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić.
Iznimno smo radosni i ponosni istaknuti da je ove godine kongres pratilo ukupno 1.306 sudionika, putem platforme Zoom i našeg YouTube kanala. Osigurali smo mogućnost da ćete u narednih godinu dana moći pogledati sve panele i predavanja putem našeg YouTube kanala.
Važno je istaknuti da se Futur Z kongres tradicionalno održao pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske ljekarničke komore, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, Zdravstvenog Veleučilišta Zagreb. Dok su partneri Kongresa bili Hrvatska udruga poslodavaca, Inovativna farmaceutska inicijativa, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Hrvatsko društvo mladih liječnika Hrvatskog liječnikog zbora.