Osvrt na Futur Z 2022

Uspješno je održan 8. u nizu kongresa „Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015 -2030 Futur Z“ u organizaciji Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora 6. i 7. svibnja 2022. godine u Amadria Park hotelu Royal u Opatiji i Conference Park 25/7.

Najveći ovogodišnji skup okupio je sve dionike zdravstvenog sustava iz cijele Hrvatske. Pridružili su nam se u dobro nam znanoj Opatiji, zdravstveni djelatnici iz raznih stručnih udruga, predstavnika sindikata, poslodavaca, udruga pacijenata, farmaceutske industrije, veledrogerija, informatičkih tvrtki i svih drugih dionika zdravstvenog sustava.

Nakon dvogodišnje Covid pauze, više od šest stotina sudionika uživo i online je sudjelovalo u programu dvodnevnog Futur Z kongresa.

Središnje teme ovogodišnjeg kongresa bile su reforma zdravstvenog sustava, praćenje kliničkih ishoda liječenja, jačanje primarne zdravstvene zaštite te stvaranje uvjeta za financijski održiv i samodostatan zdravstveni sustav u Hrvatskoj.

Kongres se tradicionalno održavao u obliku panel diskusija i razgovora svih najvažnijih dionika sustava koji su iskomunicirali sve one aktualne teme koje iziskuju promjene pa su zajedničkim snagama pokušali pronaći rješenja za probleme s kojima se zdravstvo u Hrvatskoj susreće.
„Otvaranje tema koje tište naš zdravstveni sustav najbolji je lijek za njegovo ozdravljenje, jer nitko nije pozvaniji razgovarati i raditi na njemu od nas zdravstvenih djelatnika i svih dionika, od liječnika do pacijenata, od osiguratelja do proizvođača i isporučitelja lijekova i opreme“ – istaknuo je na samom početku programa dr. Željko Rotim, predsjednik Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora koje je dugogodišnji organizator ovog skupa.
Nakon otvorenja uslijedili su zanimljivi paneli o gorućim temama u našem zdravstvenom sustavu. Kongres je otvoren uz onu najvažniju temu – Reformu hrvatskog zdravstva, a uslijedio je cijeli niz zanimljivog i sadržajnog programa.
„Razmjena znanja i iskustava ključni su koraci u pronalaženju zajedničkih odgovora na mnoga pitanja koja su od važnosti za naš zdravstveni sustav. Uz zdravstvenu reformu i praćenje ishoda liječenja, drago mi je da se razgovara i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i organizaciji i funkcioniranju bolničkog sustava“ – naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš obraćajući se sudionicima skupa i dodao da se u Ministarstvu zdravstva radi na pripremama promjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti kao temeljnom dokumentu u reformi zdravstvenog sustava. „O tome će biti šire rasprave u javnom savjetovanju i očekujemo da se u taj proces aktivno uključe svi dionici zdravstvenog sustava, od strukovnih liječničkih udruga do udruga pacijenata, jer je to najbolja prilika da se u zakonske izmjene unesu one odrednice koje će zadovoljiti potrebe i jednih i drugih“ – rekao je ministar zdravstva ističući da su već učinjeni neki koraci kao dio najavljenih promjena, od objedinjavanja javne nabave lijekova i potrošnog medicinskog materijala do unapređenja i umrežavanja informatičkog sustava.
Praćenje kliničkih ishoda liječenja kao jedna od mjera reforme zdravstva našla se, uz ostale teme, u središtu ovogodišnjeg skupa.
„Pacijenti od zdravstvenog sustava očekuju da im bude dostupan, da mu pruži odgovarajuću skrb i medicinsku uslugu i na kraju zadovoljstvo učinjenim“ – rekao je dr. Ante Zvonimir Korda iz Kliničke bolnice za kardiovaskularne bolesti Magdalena u Krapinskim Toplicama koja gotovo dva desetljeća sustavno prati ishode liječenja svojih pacijenata kao vrlo važnu polugu u upravljanju sustavom, planiranju dnevnih, mjesečnih i godišnjih aktivnosti, te kontroli izvršavanja koji imaju odraza na medicinsku, ali i financijsku učinkovitost. „Mi smo u Magdaleni svjesni da su mjerenje i praćenje ishoda liječenja naša nužnost i realnost, da imaju svoju medicinsku i financijsku, pa i marketinšku svrhu, da su neophodan i objektivan alat u mjerenju naših učinaka, a sve je to na kraju jamstvo kvalitete i zadovoljstva pacijenata“ – naglasio je dr. Korda podsjećajući da su prvi koraci učinjeni certifikacijom i međunarodnom akreditacijom kao temeljem za daljnje aktivnosti.
Među mnoštvom problema koji opterećuju naš zdravstveni sustav ponekad ne vidimo da imamo i takvih svijetlih dugogodišnjih primjera kao što ovaj iz Krapinskih Toplica koji naše zdravstvo svrstavaju u sam vrh europske i svjetske medicine, kako po rezultatima liječenja tako i po financijskoj učinkovitosti. Zato su skupovi poput Futura Z prigoda da ih se iznese na svjetlo dana kao putokaze i za druge zdravstvene ustanove.
Uz temu reforme zdravstva i ishoda liječenja, paneli, intervjui i predavanja bila su vezana uz temu financiranja zdravstvenog sustava, primarne zdravstvene zaštite, javnog i privatnog zdravstva te njegova financiranja, telemedicine, zaštite digniteta liječnika, pandemije, analgetika s kodeinom, inovativne tehnologije u službi javnog zdravstva, kardiovaskularnih i onkoloških bolesti, informacijskog sustava, hitne službe, ali i cjeloživotnog obrazovanja u medicini.
Naše moderatorice Ruža Ištuk i Leona Šiljeg izvrsno su odradile vođenje programa kroz dva dana, a tokom njega odradile su i intervjue s ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucianom Vukelićem, dr. med. spec. i ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Krunoslavom Capakom, dr. med. spec.
Dok je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić predstavio „Nacionalni plan oporavka i otpornosti (Inicijativa obnova zgrada) 2021-2026“
Inicijativom se osigurava puna transformacija u zgradarstvu uz protupotresno ojačanje i energetsku učinkovitost zgrada.
Usred pandemije, Hrvatsku su pogodila i dva razorna potresa koja su prouzročila značajnu materijalnu štetu te unesrećila brojne građane koji su bili prisiljeni privremeno ili trajno napustiti svoje domove. Procijenjena šteta od potresa u Zagrebu i na Banovini je oko 129 milijardi kuna što je gotovo godišnji iznos državnog proračuna. Stoga će to za građane na potresima pogođenim područjima, kao i za javne financije biti značajan izazov u godinama pred nama. Hrvatska je u procesu obnove, rekonstrukcije i revitalizacije pogođenih područja, pri čemu cilj nije samo vraćanje u prvobitno stanje, već puna transformacija u zgradarstvu uz protupotresno ojačanje i energetsku efikasnost zgrada. Cilj je graditi bolje i čvršće kako bi sutra bili otporniji na moguće nove potrese.

Pitanja na svim panelima bila su usko vezana uz tematiku, a rasprave i zaključci o mnogim temama tijekom kongresa trebale bi doprinijeti većoj uključenosti svih dionika zdravstvenog sustava u predstojeće javno savjetovanje i raspravu o prijedlozima izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti kao temeljnog dokumenta za provođenje najavljenih zdravstvenih reformi u Hrvatskoj.
Ovogodišnji sudionici kongresa imali su mogućnost postavljanja pitanja putem online aplikacije. Također, istu mogućnsot dobili su i sudionici koji su kongresu pristupili virutalno.
Svakako bismo željeli istaknuti naše dugogodišnje partnere kongresa koji su i ove godine pružili podršku i sudjelovali u komunikaciji: Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM, Hrvatska udruga bolničkih liječnika – HUBOL, Hrvatska udruga poslodavaca – HUP, Inovativna farmaceutska inicijativa – iF! i Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatsko društvo mladih liječnika.
Ponosni smo što smo i ove godine dobili podršku naših pokrovitelja Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Grada Opatije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske ljekarničke komore te Hrvatske komore medicinskih sestara.
Promjenama u zdravstvenom sustavu težimo učinkovitijim prevencijama i liječenju, njegovoj financijskoj održivosti i samodostatnosti, a primjeri iz prakse potvrđuju da imamo zdravstvene ustanove koje imaju sjajne rezultate u praćenju ishoda liječenja – poruka je Kongresa FUTUR Z “Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015. – 2030.”

Posebnu zahvalu bismo htjeli uputiti našim sponzorima: MSD, Abbott, grupa IN2, Novartis, Alkaloid, Lilly, Roche, Sandoz, Belupo, Abbvie, Oktal Pharma, Pliva, MCS, Medilab One, Ericsson, JGL, Pharmas, Medilbab, Krka, Olympus, Porsche Croaita, Mibe, Zentiva, Selvita, Altamedics, Braun, Ewo Pharma, Fresenius Kabi, Genericon, Makpharm, Stada i Viatris.

Posebnu zahvalu bismo htjeli uputiti našim sponzorima: MSD, Abbott, grupa IN2, Novartis, Alkaloid, Lilly, Roche, Sandoz, Belupo, Abbvie, Oktal Pharma, Pliva, MCS, Medilab One, Ericsson, JGL, Pharmas, Medilbab, Krka, Olympus, Porsche Croaita, Mibe, Zentiva, Selvita, Altamedics, Braun, Ewo Pharma, Fresenius Kabi, Genericon, Makpharm, Stada i Viatris.