Osvrt na kongres Futur Z 2018

Uspješno je održan još jedan kongres „Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015 -2030 Futur Z“ u organizaciji Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora od 16. do 17. studenog 2018. godine u kongresnom centru hotela Royal Design u Opatiji.

Misao vodilja projekta i platforme Futur Z kroz posljednjih pet godina je organizirati jedinstveni događaj u Republici Hrvatskoj i regiji koji okuplja sve neposredne dionike zdravstvenog sustava – liječnike, medicinske stručnjake, zdravstvene djelatnike, medicinske sestre, ljekarnike i predstavnike javnog zdravstvenog sustava.

Cilj je omogućiti njihovu interakciju i direktni kontakt sa svim predstavnicima zdravstvene administracije, državnih institucija, sektora zdravstvenog osiguranja, farmaceutskom industrijom, predstavnicima strukovnih komora, stručnih udruga vezanih uz zdravstvenu djelatnost, IT sektorom, udrugama pacijenata, ali i medijima koji su zastupljeni u velikom broju i izuzetno bitni zbog senzibilizacije javnosti vezano za pozitivnu percepciju zdravstva u Hrvatskoj.

Sinergija u svim sektorima zdravstvenog sustava izuzetno je važna, a cilj nam je pokušati odrediti jasnu strategiju i konsenzus za sljedećih 10 – 15 godina. Upravo stvaranje jasne strategije razvoja zdravstvenog sustava uz sinergiju svih dionika dovesti će do održivog zdravstvenog sustava, racionalizacije postupaka i bolje skrbi za pacijente.

Ovogodišnje kongresne teme bile su raznovrsne i interesantne, a kao i svake godine do sada bile su u formi panel rasprava i komunikacije svih prisutnih.

Futur Z kongres ove godine je brojao više od 800 sudionika, a čitav program i zanimljive panele rasprave vodile su vrhunske novinarke, profesionalke koje su svoje karijere posvetile i zdravstvu – Ruža Ištuk i Leona Šiljeg, uz dugotrajne i temeljite pripreme prije samog kongresa.

Nakon svečanog uvoda gdje su se sudionicima obratili u ime organizatora Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku, predsjednik univ. mag. Željko Rotim, dr. med. dent. i izaslanik Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Kongres je započeo razgovorom u formi intervjua s ministrom zdravstva prof. dr. sc. Milanom Kujundžićem uz aktivnu i dinamičnu komunikaciju s prisutnim sudionicima kongresa.

Nadalje se komunikacija ponovno nastavila u formi intervjua s Lucianom Vukelićem, dr. med. spec., ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Nakon toga prisutnima se obratio dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med., v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore s temom – Liječništvo kroz prizmu zakonskih promjena.

Nastavak kongresa odrađen je u formi panel diskusija i predavanja kroz koje su se u formi dijaloga i razgovora svih najvažnijih dionika Hrvatskog zdravstvenog sustava komunicirale najbitnije teme i pokušala naći rješenja za probleme s kojima se zdravstvo u Hrvatskoj susreće. U panelima raspravama sudjelovali su predstavnici zdravstvene administracije zajedno s predstavnicima partnera i pokrovitelja samog kongresa – Ada Barić Grgurević, dr. med. dopredsjednica Hrvatskog liječničke komore i predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, članica izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine prim. Ines Balint, dr. med., predsjednica Hrvatske ljekarničke komore mag. pharm. Ana Soldo, Jadranka Primorac i Mihael Furijan kao predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Sani Pogorilić kao predstavnik Inovativne farmaceutske inicijative, predsjednica Komore medicinskih sestara Slava Šepec dipl. med. techn., predstavnici IT sektora u zdravstvu, te Jakov Ivković kao predsjednik Hrvatskog društva mladih liječnika i predstavnici udruga pacijenata.

Uz vješto pripremljena pitanja moderatorica, koja su usko vezana uz tematiku, ovogodišnji sudionici kongresa imali su mogućnost postavljanja svojih pitanja putem mobilne aplikacije e-kongres. Naime, svaki posjetitelj mogao se vrlo jednostavno putem svog pametnog telefona priključiti aplikaciji i na njoj postaviti pitanje koje se prikazalo na glavnom ekranu svim ostalim sudionicima. Upravo komunikacijom na svim razinama svi aspekti ovogodišnjih tema bili su razrađeni u male detalje.

Ovogodišnje teme bile su vezane uz stanje zdravstva i zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj, liječništvo kroz prizmu zakonskih promjena, perspektivu i budućnost javnog zdravstva, bolju komunikaciju kolega u zdravstvenom sustavu, politiku lijekova u Republici Hrvatskoj, umjetnu inteligenciju, strojno učenje i računala kao sljedeća generacija liječnika, biološke i bioslične lijekove te jesu li komplementarni za pacijenta i zdravstveni sustav, proširenje kompetencija medicinskih sestara kao odgovor na nedostatak zdravstvenih profesionalaca, rezultate Ministarstva zdravstva u 2018. godini, uštede u onkološkoj terapiji, kontrole ugovornih partnera od strane HZZO-a, te vrlo važnu digitalizaciju zdravstva i susret nevidljivoj budućnosti.

Također, važno je naglasiti i ovogodišnje partnere kongresa: Koordinacija hrvatske obiteljske medicine KoHOM, Hrvatska udruga bolničkih liječnika HUBOL, Hrvatska udruga poslodavaca HUP, Inovativna farmaceutska inicijativa IFI i Hrvatska ljekarnička komora.

Pokrovitelji kao i svake godine bili su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Grad Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Američka gospodarska komora u Hrvatskoj – AmCham, Hrvatska komora medicinskih sestara, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i tradicionalno Predsjednica Republike Hrvatske.