Osvrt na kongres Futur Z 2019

Uspješno je održan Futur Z kongres koji je doživio svoje šesto izdanje. Kongres „Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015 -2030 Futur Z“ u organizaciji Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora održao se od 22. do 23. studenog 2019. godine u Kongresnom centru Hotela Royal Design u Opatiji.

Misao vodilja projekta i platforme je bila organizirati jedinstveni događaj u Republici Hrvatskoj i regiji koji okuplja sve neposredne dionike zdravstvenog sustava – liječnike, medicinske stručnjake, zdravstvene djelatnike, medicinske sestre i predstavnike privatnog i javnog zdravstvenog sustava.

Cilj je omogućiti interakciju i direktni kontakt s predstavnicima zdravstvene administracije, državnih institucija, sektora zdravstvenog osiguranja, farmaceutskom industrijom, predstavnicima strukovnih komora, stručnih udruga vezanih uz zdravstvo, IT sektorom, udrugama pacijenata, ali i medijima koji su zastupljeni u velikom broju i izuzetno bitni zbog senzibilizacije javnosti.

Kao i svake godine trudili smo se okupiti što veći broj svih dionika zdravstvenog sustava kako bi sudjelovali u otvorenom razgovoru.

Dva dana bila su rezervirana za razna zanimljiva predavanja vrhunskih stručnjaka, intervjue i panele i rasprave koje su poticale sudionike na komentare i dijalog.

Kongres je svoju tematiku fokusirao na najveće probleme i izazove koji su u tom trenu postojali u hrvatskom zdravstvu. Baš zato u razgovor su se uključili i sam aktualni ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, Lucian Vukelić, dr. med. spec., ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med. predsjednik Hrvatske liječničke komore.

S velikim iščekivanjem dočekali smo i ekskluzivno predstavljanje kalendara naručivanja od strane ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića. Predstavio se jedinstven calendar naručivanja s ciljem smanjenja lista čekanja i idejom da se izbjegne duplo naručivanje pacijenata. Dok se govorilo i o novom modelu i plaćanju po realizaciji za ciljane postupke.

Naravno, uz ministra, ravnatelja HZZO-a, na kongresu su sudjelovali i predsjednici Komora, ali i brojni dionici zdravstvenog sustava u RH.

Razgovaralo se na panelima i o problematici i implementaciji novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, stanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, problemima provedbe financiranja iz fondova Europske unije, situaciji u Domovima zdravlja, odlasku mladih liječnika i specijalističkim ispitima, prednostima privatnih zdravstvenih ustanova, potencijalu i praktičnoj realnosti korištenja mobilnih aplikacija u zdravstvu, te o mogućnostima proširenja kompetencija medicinskih sestara.

Galerija slika