Futur-z 2016

Tijekom  kongresa Futur Z – Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015 -2030“ održanog u Opatiji 25 – 27 .11.2016 u organizaciji HRVATSKOG DRUŠTVA ZA POSLOVNU ETIKU I ZDRAVSTVENU EKONOMIKU HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA na kojem je bilo više od 800 sudionika, raspravljalo se o nadolazećim izazovima i problemima u hrvatskom zdravstvu.

Misao vodilja ovog projekta je organizirati jedinstven događaj u regiji koji okuplja sve dionike zdravstvenog sustava.

Kongres je namijenjen  liječnicima svih nivoa zdravstvene zaštite i njihovom odnosu sa zdravstvenom administracijom .

Idealna je platforma za komunikaciju  zdravstvene administracije i liječnika , ali i svih ostalih segmenata zdravstvenog sustava .

Pokrovitelji kongresa bili su od  predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović , Ministarstva  zdravstva RH,  HZZO  , Hrvatske liječničke komore , Hrvatske komore dentalne medicine , Hrvatske ljekarničke komore , do Inovativne  farmaceutske  industrije , Hrvatske udruge poslodavaca   i Am Cham – a    .

S osobitim ponosom naglašavamo da su se po prvi puta na platformi Futura okupile sve udruge iz primarne zdravstvene zaštite kao I Hrvatska udruga bolničkih liječnika I dale podršku I pokroviteljstvo Futuru Z .

Kongres je podjeljen na više tematskih cjelina .

Tako da su zaintesreirani za bolnički sustav I upravljanje zdravstvenim sustavom imali svoju tematsku cjelinu , primarna zdravstvena zaštita , koncesionari , stomatolozi I medicinske sestra svoju , a predstavnici farmaceutike I IT sektor svoje teme …

Raspored predavanja I okruglih stolova je takav da svatko zainteresiran za neku temu može prisustvovati onome što želi .

Na Futuru su po prvi puta na istom mjestu okupili predstavnici primarne zdravstvene zaštite , predstavnici zdravstvene administracije , ravnatelji I uprave bolnica I domova zdravlja te sjeli za isti stol I pokušali argumentiranom raspravom donijeti zajedničke zaključke .

Na okruglom stolu o prijedlogu konsenzusa o PZZ kroz raspravu pokušali su se usuglasiti stavovi o smjeru u kojem PZZ mora ići u budućnosti , koja je uloga PZZ , učinkovitosti I kvaliteti koncesionara , organizaciji rada , manjku doktora u PZZ , koncesijama , I sve većoj opasnosti koja prijeti kompletnom zdravstvenom sustavu a to je odlazak doktora I medicinskih sestara u zemlje EU zbog nezadovoljstva uvjetima rada I neizvjesnosti , posebice u PZZ .

Svjedoci smo da sve više ponuda liječnicima PZZ dolazi iz najrazvijenijih zemalja u EU , u kojima im se nude vrhunski uvjeti I primanja , te da postoji realna mogućnost da u slijedećih 5 – 10 godina neki dijelovi RH ostanu potpuno bez liječnika obiteljske medicine .

Poseba pažnja posvećena je plenarnim predavanjima gdje smo željeli omogućiti učesnicima kongresa odmak od strukovnih tema I uživanje u vrhunskim predavanjima .

Najveće zanimanje izazvalo je predavanje Ministra zdravstva prof.dr.sc. Milana Kujundžica , predsjednice Saborskog odbora za zdravstvo dr .sc. Ines Strenja Linić , v.d. ravnatelja HZZO – a dr .Fedora Dorčića , prof.dr.sc. Željka Krznarića predsjednika HLZ , bivšeg ministra prof. Dragana Primoraca jedan od najvećih svjetskih znanstvenika genetičara , uvijek izuzetno interesantan dr Samo Fakin dugogodišnji direktor Slovenskog fonda za zdravstveno osiguranje , Sani Pogorilić director IFI – ja , bivši ministar zdravstva prim. dr . Siniša Varga dopredsjednik saborskog odbora za zdravstvo , bivši ravnatelji HZZO Tatjana Prenđa Trupec I dr Tihomir Strizrep koji su sada ugledni stručnjaci I konzultanti u Svjetskoj banci , ali isto tako I interesantne I uvijek aktualne predavače koji nisu medicinari ali koji svojim nastupima I predavanjima daju poseban štih I pomalo drugačiju notu cijelom kongresu kao što su gospodin Nenad Bakić poznati poduzetnik I investitor sa sa vrlo zanimljivim predavanjem , rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr.sc. Damir Boras te opće poznati nogometni trener i motivacijski govornik Ćiro Blažević .  

U cilju održivosti osnovnih djelatnosti PZZ na kojima se bazira zdravstveni sustav, na Okruglom stolu kongresa FUTUR Z :

Dali je moguć konsenzus o Primarnoj zdravstvenoj zaštiti “, po prvi puta su se na istom mjestu okupili predstavnici udruga PZZ okupljene na platformi Futur Z , predstavnici Domova zdravlja i predstavnik udruga pacijenata  te konsenzusom donose zaključke koje daju na znanje javnosti, kao i novoj državnoj administraciji.

Potonjima se predlaže  da poduzmu potrebne  mjere i učine sve što mogu kako bi se, na dobrobit pacijenata i liječnika, spriječio uvelike započeti odlazak liječnika  PZZ iz Republike Hrvatske te  sačuvala, održala i povećala kvaliteta  primarne zdravstvena zaštite.   očuvao i poboljšao sustav PZZ . 

Ako bi  izostale mjere koje je iznijela struka te koje se  temelje na konsenzusom prihvaćenim zaključcima, realna je mogućnost da  će nakon pet godina dio stanovništva ostati  bez svog izabranog obiteljskog liječnika, stomatologa, primarnog pedijatra i primarnog ginekologa kod kojega se liječi cijeli život u primjerenim uvjetima i dostpunosti  . 

Udruge PZZ okupljene na platformi FUTUR Z naglašavaju  kako nedostatak liječnika PZZ neće biti lako nadomjestiti liječnicima iz drugih zemalja jer specifičnost posla liječnika PZZ zahtjeva izvrsno poznavanje jezika, kulture i običaja pacijenata zbog holističkog pristupa pacijentu.

Udruge koje su se okupile i nastupile zajedno su abecednim redom : 

DNOOM – društvo nastavnika opće/obiteljske medicine

HDOOD – Hrvatsko društvo obiteljskih doktora 

HUKPZZ – Hrvatska udruga koncesionara PZZ

HUOM – Hrvatska udružba obiteljske medicine

KOHOM – Koordinacija hrvatske obiteljske medicine

OEMS – Organizacija i ekonomika medicinskih struka 

Konesnzus je postignut oko slijedećih prijedloga :

  1. Specijalizacija OM za novih 200 liječnika koje se namjerava zaposliti u obiteljskoj medicini i koja mora postati nužna za samostalni rad (nosioca prakse; bilo zaposlenika DZ ili koncesionara).

  2. Omogućiti odlazak u koncesiju svima koji žele, a zadovoljavaju uvjete*.

  3. Osigurati kontinuitet rada postojećih ordinacija u koncesijama .

  4. Doktori obiteljske medicine podržavaju dežurstva kada budu zadovoljeni minimalni tehnički uvjeti za obavljanje profesije u sigurnom okruženju za pacijenta i zdravstvene radnike.

  5. Obveza lokalne samouprave u participiranju sufinanciranja PZZ (poštivanje ustavnih i zakonskih obveza).

  6. Uvesti strukturirani način plaćanja svih zdravstvenih radnika u PZZ kroz fiksni i varijabilni dio plaće

Podršku konsenzusu daje I Hrvatska liječnička komora .

Isto tako punu podršku svim aktivnostima koje provodi stručno društvo HDPEZE a oko organizacije Futur Z kongresa I zaključaka koji su donešeni izrazio je prof.Krznarić ispred Hrvatskog liječničkog zbora

Predstavnik udruge pacijenata također je sudionik konsenzusa o PZZ i posebna se pažnja vodi o tome da svaki hrvatski pacijent ima ista prava koja propisuje zakoni RH .

Ministar zdravstva prof.Kujundžić je održao predavanje u kojim je  udahnuo nadu i optimizam prisutnima sa svojim najavama o uređivanju sustava u onim djelovima gdje za to ima potrebe ali i traženju modela za vrednovanje kvalitete rada  zdravstvenih djelatnika da  oni koji rade više za to budu i adekvatno vrednovani .